Naar boven
  /  Plantenregister   /  Dieffenbachia
1x per week Water
Indirect Zonlicht
15-26┬░C Temperatuur
1x per 2 weken Voeding
30-50% Luchtvochtigheid

De Dieffenbachia wordt in Nederland ook wel ‘Dief van Bagdad’ genoemd. Er is weinig bekend over waarom de plant zo genoemd wordt en daarom is mijn gok dat het gewoon op het woord Dieffenbachia lijkt. Deze plant komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Midden- & Noord-Amerika.

Standplaats

Zet de Dieffenbachia op een zonnige plek zonder direct zonlicht. Dit is dus een echte halfschaduw plant. Zet hem niet te dicht op het raam als je een raam op het zuiden hebt, maar dan liever 2 meter er vanaf. Als de plant te weinig zonlicht krijgt, zal je merken dat de groei stagneert. Krijg je bruinen randen op je bladeren? Dan staat hij teveel in de volle zon.

Verzorging

Aangezien deze plant oorspronkelijk uit het tropische regenwoud komt mag de kluit van deze plant lekker licht vochtig blijven. Let er wel op dat de pot van drainage gaatjes is voorzien en het overtollige water niet in de pot blijft staan. Dit kan namelijk wortelrot veroorzaken en de plant ernstig beschadigen.

Trouble shooting

Wanneer de tekening op het blad vervaagd en het blad lichter wordt, is dit een teken van te weinig licht. Plaats de plant dan dichter bij een raam zodat hij meer zonlicht krijgt. Wanneer de bladeren gele of zelfs bruine randen en plekken krijgt is het een teken van overbewatering. Check de pot op overtollig water en giet het af. Mocht de stam zacht worden kan het een teken zijn van wortelrot. Als de aarde echt zompig is het verstandig om de plant te verpotten en te voorzien van schone aarde om de kans op wortel rot te voorkomen.

Deze plant is een van de meest giftige kamerplanten. Hou hem dan ook buiten bereik van kinderen, honden, katten en andere huisdieren. Een hap van deze plant zal niet dodelijk zijn, maar kan al snel een branderig gevoel in de mond geven en kan het de keel doen opzwellen. Ook kan er bij het snoeien sap vrijkomen die irriterend kan zijn op de drogen huid of op wondjes. Vermeid dan ook contact met dit sap en spoel het gelijk van de huid bij per ongeluk contact. Mocht een kind of dier toch een hap hebben genomen van de plant, neem dan altijd contact op met een huis of dierenarts.

Stekken

De Dieffenbachia kan je vermeederen via kop- en stengelstekken. Gebruik een schoon en ontsmet mes om een stuk los te snijden van ongeveer 10 cm. Zorg daarbij dat er ongeveer 2 tot 3 bladeren aan de stengel zitten. Als er teveel bladeren aan de stengel zitten kan je deze beter verwijderen. De plant kan namelijk teveel water verliezen door middel van transpireren. Dit kost de plant dan teveel kracht en heb je minder kans van slagen. Je kan de stek het beste eerst op water zetten om zo voldoende wortels te laten groeien. Als je ongeveer 10cm aan wortels hebt, kan je hem in grond zetten.

Leuk dat je op mijn planten site bent! Mijn naam is Kristel en ik ben net als vele van ons een enorme stek-gek. Met een huis vol met planten wordt ik er enorm blij van als ik weer een nieuw blaadje kan ontdekken of weer een nieuw plantje aan mijn collectie kan toevoegen. Al mijn kennis en ontdekkingen deel ik graag met jou op deze site.