Naar boven
  /  Plantenregister   /  Yukka

De Yukka staat beter bekend als de palmlelie. Deze plant in behoorlijk populair als kantoorplant omdat deze plant makkelijk een paar weken overgeslagen kan worden tijdens het water geven. De Yukka komt hoofdzakelijk voor in Amerika en kan qua grootte variƫren van een kleine struik tot daadwerkelijk de grootte van een boom. Geloof het of niet, maar de palmlelie behoort tot de succulente familie. Hij heeft dus alle gevoelens van een vetplant.

Standplaats

De Yukka is dol op zon en wil daarom graag minimaal 5 uur per dag in de zon staan. Pas op dat je hem bij thuiskomst niet gelijk in de volle zon zet, want deze plant wordt vaak gekweekt onder gefilterd licht. Begin op 2 meter afstand van een raam en schuif hem over de loop van een paar dagen dichter naar het raam. Zo kan de Yukka wennen aan de intensiteit van het licht en zal hij minder schade oplopen. Als je een raam op het noorden hebt kan je hem daar wel gelijk voor zetten. De palmlelie is je dankbaar bij een minimale temperatuur van 18 graden overdag en een minimale temperatuur van 10 graden s’nachts.

Verzorging

Zoals al eerder genoemd houd de Yukka niet van teveel water. De bladeren van de Yukka horen heel fier omhoog te staan. Als ze gaan hangen kan dat een indicatie zijn van teveel water. De grond waar de plant in staat mag volledig uitdrogen. Bij voorkeur staat de Yukka zelfs in vulcastrat: een soort absorberend grind. Plantenvoeding is bij deze plant niet echt nodig. Wel wil de palmlelie graag om de 2 jaar verpot worden.

Trouble shooting

Als de bladeren van de Yukka geel worden en slap gaan hangen, kan dat een indicatie zijn van teveel water. Laat dan ook nooit water onder in de pot staan. Is dat wel het geval, giet het er dan uit en wacht gerust een aantal weken met opnieuw water geven. De grond mag best goed uitdrogen. Als de bladeren bruin worden kan dat een teken zijn van verbranding en heeft de plant te lang in de zon gestaan. Zet hem dan een meter terug van het raam en schuif hem over de loop van een paar dagen terug richting het raam. Als de plant bruine bladeren blijft krijgen kan je hem beter helemaal ergens anders neer zetten. De plant wordt beschouwd als giftig, dus kijk uit met huisdieren en kinderen.

Stekken

De uitlopers zijn van de stam te zagen of te knippen met een hele scherpe tuinschaar en kan daarna in vochtige grond gezet worden. Na twee maanden zal de scheut wortels hebben gevormd. Doe dit bij voorkeur in de lente en bij een temperatuur van 22 graden. De wond op de moeder plant is gevoelig voor infecties, dus het is aan te raden deze af te dekken met wax.

Leuk dat je op mijn planten site bent! Mijn naam is Kristel en ik ben net als vele van ons een enorme stek-gek. Met een huis vol met planten wordt ik er enorm blij van als ik weer een nieuw blaadje kan ontdekken of weer een nieuw plantje aan mijn collectie kan toevoegen. Al mijn kennis en ontdekkingen deel ik graag met jou op deze site.