Naar boven
  /  Groene vingers   /  Waar kan ik mijn plant het beste neerzetten?

Niet iedere plant houd van het zelfde en heeft daarom z’n eigen karakter. De ene plant houd van zon, de ander van half schaduw en de laatste houd van schaduw. Maar wat betekend dat nou? Wat is half schaduw en is het het zelfde als half zon?

Standplaats: Schaduw

Een plant die graag in de schaduw staat is eigenlijk een beetje vreemd. Een plant heeft nou eenmaal zon nodig om te groeien. Maar deze planten houden er niet van om langer dan 2 uur per dag in de volle zon te staan. Schaduwplanten zijn meestal planten die in de natuur veel in bossen groeien en door de bladeren van de bomen maar amper licht krijgen. Een plant die van schaduw houd heeft over het algemeen een vrij donker blad. Een goed voorbeeld hiervan is de Calathea, die voor komt in ongelofelijk veel soorten. Een plant als deze zet je bij voorkeur:

  • Naast een raam,
  • 0-2 meter voor een raam op het noorden,
  • 4-6 meter voor een raam op het zuiden, oosten of westen.

Standplaats: Halfschaduw

Halfschaduw of halfzon duiden het zelfde aan. Deze planten willen maximaal 4 uur per dag in de volle zon en geven de voorkeur aan lichte schaduw. In deze categorie vallen ook de planten die iets meer zon of iets meer schaduw kunnen hebben. Een goed voorbeeld van een halfschaduwplant is de Scindapsus. Deze planten staan het liefst:

  • Naast een raam,
  • 0-2 meter voor een raam op het noorden,
  • 2-3 meter voor een raam op het zuiden, oosten of westen.

Standplaats: Zon

Een plant die graag in de zon staat, heeft het liefst minimaal 5 uur per dag in de zon op het warmste gedeelte van de dag. Planten die snel groeien en van veel licht houden zijn vaak ook enorme drinkers. De bladeren van deze plant zijn (over het algemeen) wat lichter van kleur. Let wel op de overgang van de standplaats van deze plant. Veel planten worden geweekt onder gefilterd licht en kunnen hun bladeren verbranden wanneer ze direct bij thuiskomst in de volle zon gezet worden. Doe dit dan ook geleidelijk en begin op 2 meter afstand en beweeg langzaam verder naar het raam. Een goed voorbeeld van planten die van zon houden zijn de Strelitzia en de Alocasia. Deze planten staat het liefst:

  • Pal voor een raam,
  • 0-2 meter voor een raam op het zuiden, westen of oosten.

Troubleshooting

Het kan voorkomen dat je niet goed weet waar je je plant neer moet zetten en dat is ook helemaal niet erg. Let goed op wat de plant je verteld. Er zijn een aantal tekenen die kunnen aangeven wat er mogelijk mis is. Krijgt een plant teveel licht? Dan kleuren de bladeren meestal geel. Bij te weinig ligt kunnen de bladeren gaan uitvallen en stagneert de groei. Mocht je plant problemen hebben en is het niet duidelijk aan te wijzen wat het probleem is? Verplaats de plant dan naar een ander plekje in je huis en kijk of het daar beter gaat.

Leuk dat je op mijn planten site bent! Mijn naam is Kristel en ik ben net als vele van ons een enorme stek-gek. Met een huis vol met planten wordt ik er enorm blij van als ik weer een nieuw blaadje kan ontdekken of weer een nieuw plantje aan mijn collectie kan toevoegen. Al mijn kennis en ontdekkingen deel ik graag met jou op deze site.