Naar boven
  /  Plantenregister   /  Coffea Arabica

De Coffea Arabica is beter bekent als de koffieplant en deze huisplant kan onder de juiste omstandigheden daadwerkelijk koffiebesjes produceren. Oorspronkelijk komt deze plant uit Ethiopië en er bestaan bij elkaar zo’n 124 Coffea soorten, die voornamelijk voorkomen in Afrika. De bekendste soorten zijn C. Arabica, C. Canephora en C. Liberica.

Standplaats

Een koffieplant houd van veel licht, maar wordt gekweekt onder gefilterd licht. Kijk daarom uit dat je de plant niet gelijk in de vensterbank plaatst, maar plaats de plant geleidelijk richting het raam. In de winter kan je de plant wel gelijk in de vensterbank zetten. De plant wil bij voorkeur 5 uur direct zonlicht per dag. Zet de plant niet waar het s’nachts kouder is dan 10 graden en overdag kouder is dan 14 graden. Ook heeft de plant een hekel aan tocht en droogte.

Verzorging

In het voorjaar en de zomer is deze plant een echte water slurper. Hou in deze periode de grond licht vochtig. Wanneer de grond na twee dagen de grond al weer droog is, kan je iets meer geven. Check daarbij wel of de dieper gelegen grond ook droger is, want deze plant is gevoelig voor wortelrot. Als deze plant in een pot staat met drainage gaten, kan je hydrokorrels op de bodem leggen, maar als deze gaten niet aanwezig zijn, is het gebruik van de korrels af te raden, omdat de wortels dan slecht bij het water kunnen. Ook is het aan te raden om in de lente en zomer plantenvoeding te geven. In de winter maakt de koffieplant amper nieuwe bladeren aan en zal daarom ook minder water gebruiken. Geef in deze rustperiode dus dan ook aanzienlijk minder water en geen voeding.

Trouble shooting

Als de bladeren geel kleuren kan het een indicatie zijn van teveel zonlicht. Plaats de plant in dit geval een metertje verder van het raam. Heeft het blad een bruine rand, dan zou het mogelijk kunnen zijn dat de plant teveel water heeft gehad. Steek een vinger in de grond en voel of de grond op een centimeter diepte vochtig is. Is dat. het geval, wacht dan met water geven. Check of er overtollig water in de pot zit en laat dit er uit lopen. Als de bladeren volledig bruin zijn geworden kan dat een indicatie zijn van tocht, kou, of een te droge lucht. Besproei de plant en plaats het op een plek met minder tocht en kou. De koffieplant is ook gevoeliger voor plagen wanneer de plant op de toch, in de kou of in een te droge omgeving staat. In het geval van een plaag is het altijd raadzaam om de plant te isoleren van de andere planten en een plaats met betere condities te geven. De plant wordt niet gezien als giftig, maar de cafeïne in de bes, wordt wel beschouwd als giftig. Het eten van deze vrucht kan dan ook misselijkheid veroorzaken.

Stekken

Het stekken van de koffieplant doe je door de omhooggekomen stekjes los te maken van de moederplant. Zorg wel dat je voorzichtig bent met de wortels en deze zo weinig mogelijk beschadigd. Zet daarna het stekje in losse licht vochtige potgrond. Je zou de gewone kamerplantenpotgrond kunnen vermengen met potgrond voor cactussen om het iets lichter te maken en water makkelijker te laten doorvloeien. Om de plant een extra boost te geven zou je het stekje in een kasje kunnen zetten of een plastic zakje over de plant heen kunnen zetten om de temperatuur en de luchtvochtigheidsgraad te verhogen. Wil je de plant via de zaden vermeerderen, dan staat je een iets grotere uitdaging te wachten. Laat de zaden 24 uur in water weken en plant ze ongeveer 1cm diep in zaai- en stekgrond. Dek de bak af met huishoudfolie of een glazen plaat en zorg dat de grond constant vochtig en warm is.

Leuk dat je op mijn planten site bent! Mijn naam is Kristel en ik ben net als vele van ons een enorme stek-gek. Met een huis vol met planten wordt ik er enorm blij van als ik weer een nieuw blaadje kan ontdekken of weer een nieuw plantje aan mijn collectie kan toevoegen. Al mijn kennis en ontdekkingen deel ik graag met jou op deze site.