Naar boven
  /  Plantenregister   /  Epipremnum Marble Queen
1x per week Water
Indirect Zonlicht
18-27°C Temperatuur
1x per 2 weken Voeding
40% Luchtvochtigheid

De Latijnse naam voor de Epipremnum ‘Marble Queen’ is Epipremnun Pinnatum, en hij behoort tot de Araceae familie. ‘Epipremnun’ komt uit het Grieks en kan daarbij vertaald worden als ‘op’ (epi) ‘stok’ (premnun), De Epipremnum groeit van nature in Zuidoost-Azië, waar hij langs bomen omhoog klimt.

Standplaats

De Marble Queen geeft zijn voorkeur aan half-zon en houd daarbij van veel licht. Deze makkelijke plant zal het ook doen op plaatsen met minder licht. Van tocht wordt deze plant minder gelukkig. Qua temperatuur zal deze plant het beste gedijen bij kamertemperatuur.

Verzorging

Eens in de week een klein scheutje water is voldoende. Afhankelijk van de pot is een glas water (250ml) meer dan voldoende. Controleer voor het water geven met je vinger of de aarde verder dan de toplaag droog is. Als de aarde daar ook droog is kan je de plant iets meer water geven dan de week er voor. Is de aarde nog nat, wacht dan nog even met water geven. Teveel aan water kan wortelrot veroorzaken. Zorg daarom voor een pot met een goede drainage en haal de dag na de watering het resterende water uit de pot. Deze plant vind het heerlijk om eens in de zoveel tijd gesproeid te worden met een waterspuit. Dit voorkomt stofvorming op de bladeren en zo blijft hij er mooi uit zien.

Trouble shooting

Wanneer de bladeren van de Epipremnum egaal donker groen worden, kan dit betekenen dat deze graag meer licht wil. Worden de punten van de bladeren bruin, dan worstelt de plant met de luchtvochtigheid en wil hij graag een regendouche. Wanneer de plant begint te zweten (vochtdruppeltjes begint uit te scheiden) is het een teken dat de plant teveel water heeft gekregen. Haal het overtollige water uit de pot en wacht wat langer met opnieuw water geven. Worden de bladeren geel, dan heeft de plant teveel water gekregen, te weinig water gekregen of teveel zon gehad. Als de bladeren slap gaan hangen kan het een teken zijn dat de plant dorstig is. Geef hem een klein scheutje water en geef weer normaal water bij de eerstvolgende watering.

Stekken

De Marble Queen is een plant die zich goed laat stekken. Er zijn dan ook meerdere manieren om deze plant te vermeerderen. Een makkelijke en leuke manier is stekken op water. Tegen over vrijwel ieder blad vind je een knop van een luchtwortel. Met een scherp en steriel mesje snij je de stengel voor en na het blad af. Wanneer je van het uiteinde een stekje haalt, is het goed om twee bladeren te nemen. Je snijd dan vanaf de plant gezien voor het een-na-laatste blad af. Houd wel een beetje afstand vanaf de luchtwortel. Minimaal een halve centimeter is voldoende. Daarna steek je de luchtwortel in het water. Na ongeveer 4 weken heb je voldoende wortels om het stekje in de grond te stoppen. Wanneer je niet op water wilt stekken kan je het stekje ook gelijk in de grond stoppen. Om de groei te bevorderen is het aan te raden om het stekje in stekpoeder te dopen. Maak een gaatje in de grond waar het einde van de plant makkelijk in past. Dek daarna zachtjes het stekje toe. Druk daarbij de aarde niet te hard aan.

Leuk dat je op mijn planten site bent! Mijn naam is Kristel en ik ben net als vele van ons een enorme stek-gek. Met een huis vol met planten wordt ik er enorm blij van als ik weer een nieuw blaadje kan ontdekken of weer een nieuw plantje aan mijn collectie kan toevoegen. Al mijn kennis en ontdekkingen deel ik graag met jou op deze site.